Nie jeden kuchár vám povie, že správny výber nožov je to najdôležitejšie. Aj keď nie ste kuchár, tak aj na občasné varenie sú nože v kuchyni úplná samozrejmosť. Ak si na ich výbere dáte záležať, môžu vám vydržať roky a mnohé z nich pri minimálnej starostlivosti o ich ostrie.

Kvalita a tvrdosť ocele
Tvrdosť materiálu podľa Rockwella sa udáva od 0 do 100 HRC, čím vyššie číslo, o to vyššia tvrdosť ocele. Ideálna hodnota pre tvrdosť nožov je udávaná 54 až 58 HRC. Čo sa týka kvality, mnoho výrobcov používa rôzne prísady do ocele. Vďaka tomu môže mať čepeľ noža odlišné vlastnosti čo sa týka pevnosti a odolnosti. Kvalitnú oceľ majú kuchynské nože Tescoma. Tie majú čepele vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a rúčky sú z kvalitného odolného a trvácneho plastu.

Prevedenie a tvar čepele
Čo sa týka prevedenia, najčastejšie sa jedná o nože s hladkým ostrím. Tie používame na krájanie mäkších potravín, na krájanie mäsa a zeleniny. Nože so zúbkovaným ostrím sú skôr na rôzne tvrdé potraviny ako tvrdý syr, pečivo, zmrazené mäso a ďalšie suroviny. Tu nemáme na mysli nože na pečivo, tie sa dajú u nás kúpiť bežne. Máme na mysli samostatnú kategóriu nožov so zúbkovaným ostrím. Rozdielnou kategóriou sú japonské nože. Tie sú vhodné na sekanie a krájanie všetkých druhov potravín a surovín.

Ako vybrať nože do kuchyne

Nôž japonský AZZA SANTOKU

Ak sa chystáte hostiť návštevu, za zmienku stoja taniere Tescoma. Vďaka nim budú vami pripravené pokrmy vyzerať naozaj lákavo. Na výber je porcelán alebo sklo. Tento výber je už skôr o vkuse, necháme ho preto na vás.

Zdroj: PR, foto: Tescoma.sk